Sladký, mazlavý, s nepatrně nasládlou vůni. Je světle žlutý. Obsahuje vitaminy A, E, minerály (draslík, vápník, hořčík, fosfor, síru, nikl) glyceridy (kyselina olejová – 80%, linolová – 15%, palmitová a myristová) sacharózu a asparagin.
Mandlový olej je dobrým masážním olejem zejména na natažené svaly a vazy, léčí spáleniny na kůži, otoky, ošetřuje hrubou, popraskanou a suchou kůži, ekzémy a akné. Olej sladkých mandlí se rovněž používá při masážích posilujících nervy. V kosmetice se přidává do dětských přípravků, zklidňujících opruzenou pokožku. Jako vlasové tonikum působí nejen na pokožku hlavy a lupy, ale je také výborný pro mozek (podle ajurvédy zlepšuje paměť, inteligenci a rychlé uvažování).
Mandlový olej se používá zejména ve studené kuchyni k přípravě salátu, dresingů a pro zjemňování jídel. Jelikož je hodně sytý, dává se ho menší množství než jiných olejů. Ajurvéda doporučuje mandlový olej jako nervové tonikum pro dobrý spánek - večer jednu čajovou lžičku mandlového oleje s mlékem.
| Výrobce | ESI s.p.a. |
|---|---|
| Značka | ESI |
| Země původu | Itálie |
| Složení | 100% mandlový olej (Prunus amygdalas dulcis) |




